Back to Home

Vallformosa • Origen Reserva Brut Nature – Nota de tast

«Som naturalesa i territori. La nostra responsabilitat és preservar-los.»

• VFMS •

EL TAST I EL MARIDATGE

Origen Reserva Brut Nature és un dels caves de la sèrie Origen elaborat amb macabeu, xarel·lo i parellada pel celler Vallformosa, situat a Vilobí del Penedès.
    De color groc palla amb reflexos verdosos, és brillant amb abundant efervescència en servir-lo. L’escuma és fugaç i el rosari vigorós, amb bombolles de mida mitjana que s’aniran matisant.
    Les aromes es desprenen amb intensitat moderada i hi trobo préssec que em sembla madur, pinya i un record de pruna verda. El lleuger perfum dels llevats delata els 24 mesos de criança.
    En boca retrobo el préssec, no tan madur, i també les aromes lleugeres de brioix. És bastant fresc, amb cos, suau i amb una bombolla que s’ha anat afinant al llarg del tast. Un punt d’amargor molt subtil em deixa un postgust molt agradable.

Un petit resum: Cava equilibrat, gustós i elegant.

El maridatge el vam fer amb Fettuccine amb verdures i salsa de soia. El plat consisteix a cuinar a la paella, amb una mica d’oli, ceba, pebrot verd, pastanaga i carbassó tallats a la juliana. Quan posem la pasta a les verdures s’afegeix la soia al gust. És una recepta molt senzilla i de sabor molt fi. Nosaltres vam fer servir soia amb menys sal, però el cava es complementaria molt bé amb la salsa més gustosa.
    El cava va respectar les aromes de la pasta i també es va mantenir ferm en combinació amb la soia. Les bombolles ajuden a donar més textura a una pasta molt suau.

ELABORACIÓ

La verema es fa de manera manual i mecànica. La primera fermentació es produeix en tancs d’acer inoxidable a una temperatura controlada de 14-16°C, i la segona en ampolla. La criança té una mitjana de 24 mesos. És un cava apte per a vegans.

UNA MICA D’HISTÒRIA

La família Domènech Vidal va començar a elaborar vins l’any 1865 a les vinyes de la Masia La.Sala, situades a Vilobí del Penedès. Malgrat que la fil·loxera va acabar amb la totalitat del vinyar del Penedès, el 1887, aquest celler es va convertir en un dels pioners en la replantació de ceps. Des de l’elaboració de vins a granel fins avui, l’evolució de Vallformosa ha estat marcada per la seva empenta davant les dificultats, així com per la recerca de la innovació, de l’impuls de l’economia local, de la sostenibilitat i l’ecologia. Amb un 80% de dones a l’equip i una nova imatge més moderna i coherent que identifica la seva manera de fer, aquest projecte aconsegueix traslladar-nos amb bastant encert la seva qualitat i entusiasme, característiques difícils de transmetre per les companyies grans.
    Treballen amb més de 500 viticultors, que reben el suport vitícola de l’equip d’enòlegs format per Xavier Pons i Raimón Mascaró. Són conscients del paper clau d’aquests en l’estructura de la companyia i treballen conjuntament amb ells per aconseguir l’excel·lència en els seus productes a través de la qualitat del seu raïm, que es vinifica íntegrament al celler de Vilobí del Penedès.
    La innovació i la joventut del seu planter són dos dels seus principals actius, i es reflecteixen en la cultura organitzativa de l’empresa, en la seva visió estratègica i en el respecte al medi ambient.
    El cava té un pes molt important al grup i les exportacions s’acosten al 80% de la producció, que lidera el mercat belga. El vi tranquil també hi té un protagonisme marcat amb una estratègia comunicativa ben definida per a cada marca: Mistinguett, Vallformosa, Cultivare i Gran Barón.
    L’empresa col·labora amb diferents projectes d’inclusió laboral de persones amb discapacitat, trastorns mentals i altres grups en risc d’exclusió amb entitats com la Fundació Mas Albornà i la Fundació Ared.
    Quant a premis, Vallformosa ha guanyat més de 30 medalles d’or en concursos nacionals i internacionals durant els últims 5 anys. L’any 2020 va aconseguir el Premi Vinari Euroselecció Riedel al millor celler.


Coneixes la meva novel·la? Pots saber-ne tots els detalls i explorar un fragment clicant a la portada 🙂 Gràcies per llegir-me! Kà.

Leave a Reply