Back to Home

Sasserra malvasia de Sitges 2017 – Nota de tast

El vi i el tast

El tast a casa d’aquesta setmana l’hem fet amb el vi blanc Sasserra 2017, elaborat amb malvasia de Sitges pel celler Vega de Ribes. L’etiqueta és evocadora i homenatja els orígens d’aquesta varietat: la malvasia de Grècia, amb el dibuix d’un vaixell daurat travessant el Mediterrani.
    A la copa, el vi té un singular color or intens amb reflexos que van cap a l’ambre. És net i límpid, i les llàgrimes denoten un cos glicèric. El seu perfum és força intens i en un primer moment mostra aromes d’herbes aromàtiques. Després de remenar la copa apareixen amb intensitat fragàncies de poma al forn, massapà i mel.
    En tastar-lo em sorprèn la dolçor, fruit de l’elaboració d’una part amb raïm molt ben madurat. Destaca la bona acidesa i un petit punt aspre molt agradable, per a mi. Té prou cos i els seus 13,5% d’alcohol estan ben integrats. Les aromes també són molt madures, en boca.
    El vi d’aquesta anyada és assaonat, aromàtic, dolcenc, consistent i amb força persistència. És gastronòmic, per descobrir-lo amb maridatges interessants.
    Nosaltres l’hem acompanyat amb tabbouleh amb quinoa, falafel amb salsa de iogurt (plats que hem cuinat per primer cop), i tempura de verdures amb carbassó, pebrot verd i pastanaga. No semblen plats molt adients per l’acidesa de la llimona a l’amanida i a la salsa de iogurt, però es compensa amb la dolçor del vi, i convida a prendre’n més. Tot plegat molt bo.

Elaboració

Les vinyes amb què s’elabora aquest vi són de cultiu ecològic, de fins a 30 anys, i estan plantades en sòls calcaris i silícics. El raïm es tria a la vinya, es fa un premsat llarg i es fermenta lentament amb llevats espontanis a baixa temperatura. Aquesta anyada està elaborada amb una mica de most de verema tardana. La criança es fa sobre mares i en ampolla.

Una mica d’història

Vega de Ribes és un celler familiar elaborador de vins de la pròpia collita situat a Sant Pere de Ribes. La història vitivinícola de la família Bartra i Roig es remunta al segle XVI. La primera producció independent de la malvasia de Sitges amb noves maneres de vinificar va ser Enric Bartra. La seva obstinació i dedicació al cultiu de la malvasia de Sitges, una varietat de difícil conreu, ens deixa una selecció de vins amb característiques singulars, més enllà dels vins naturalment dolços.
    La Serra és el nom que rep la casa pairal, amb origen medieval, on actualment hi ha la l’habitatge i el celler. La torre de guaita que la caracteritza ha estat testimoni dels esdeveniments històrics a través dels segles, i és un lloc privilegiat per contemplar els camps de vinyes emmarcats amb marges de pedra seca embellits amb espais boscats i garrofers, i des d’on es pot admirar el poble i el mar. El cultiu de la vinya és ecològic i s’integra amb altres tipus de conreus i amb la ramaderia.

Un imprescindible per visitar, sense dubte.

Sasserra malvasia de Sitges 2017
Celler Vega de Ribes
Vi de taula – sense DO


Coneixes la meva novel·la? Pots saber-ne tots els detalls i explorar un fragment clicant a la portada 🙂 Kà.

Leave a Reply