Back to Home

Pedradura 2011 • Can Ràfols dels Caus – Nota de tast

Una joia incrustada al Massís del Garraf.

EL TAST I EL MARIDATGE

Pedradura 2011 és un cupatge de marselan i petit verdot, un vi negre elaborat pel celler Can Ràfols dels Caus, situat a Avinyonet del Penedès. Encara no havia tastat aquesta combinació de varietats que em prometia molt bones sensacions.

Abans de remoure el vi, les aromes balsàmiques es vaporitzen amb intensitat, així com les d’herbes aromàtiques i de fruits negres madurs. El seu color s’apropa al de la cirera picota i el rivet encara manté un to violaci que vol evolucionar. Quan remeno la copa, les llàgrimes es desprenen amb desimboltura. Són estretes, abundants i poc pigmentades. Llavors es volatilitzen unes altres aromes especiades, fruita madura (mores), una punta de cedre i fumat. També hi he trobat una mica de regalèssia.

En boca, el vi encara té molt bona acidesa i hi destaquen les mateixes aromes que en nas. Té un punt molt subtil i equilibrat d’amargor i astringència que li dona cos i una personalitat plena de matisos. Els dotze graus i mig d’alcohol estan molt ben integrats.

Un petit resum:
Potent, intens, evocador, gastronòmic

El maridatge:

Vedella rostida al forn farcida de verduretes amb dues salses i guarnició de patates.
En aquesta ocasió vam cuinar una recepta molt saludable i senzilla amb carn de vedella, espàrrecs, fonoll, espècies i altres verdures i herbes aromàtiques.

La primera salsa es va elaborar amb les verdures i el suc de la carn que va quedar després de rostir-la al forn amb aigua bullida amb llorer, farigola i unes fulles de pi pinyoner.
La segona salsa es va cuinar amb fulles de menta, Pedro Ximénez, vi blanc i oli d’oliva verge extra.

La carn i la salsa de menta es va servir a temperatura ambient i la de verdures lleugerament escalfada.

El sabor del plat és molt bo, però resulta massa suau per un vi tan intens com el Pedradura. Potser, una variant més adequada seria farcir la carn amb ingredients d’aromes més intensos, com per exemple, el formatge blau i els bolets 😉

LES VINYES I L’ELABORACIÓ

Els raïms pertanyen a ceps vells de la Finca Can Camps, en el cor del Parc Natural del Garraf. Els sòls són calcaris i àrids, i forcen les vinyes a donar el millor d’elles mateixes.

La verema és manual i el most es fermenta sense afegir llevats seleccionats a 25ºC durant 38 dies. Es realitza la fermentació malolàctica en bota de roure francès. Es madura també en bota de roure durant 12 mesos, i en ampolla durant 30 mesos.

UNA MICA D’HISTÒRIA

Carlos Esteva va començar en el món de la viticultura a la dècada dels anys 70, a Mallorca. La finca familiar de Can Ràfols dels Caus, construïda al segle XVII i situada al massís del Garraf, el va portar a viure a Catalunya per restaurar-la i per produir-hi vins de qualitat amb una implicació que anava més enllà de la vitivinicultura. La seva passió per l’art l’ha portat a dissenyar uns espais únics on viure en harmonia amb la natura i treballar de manera apassionada i respectuosa amb el medi natural.

La qualitat del treball d’aquest celler del Penedès traspassa fronteres. Per això, Cameron Diaz va triar-lo perquè li vinifiqués un cupatge de xarel·lo, macabeu i malvasia anomenat Avaline.

No us perdeu la visita de la masia, les vinyes i el celler, excavat sota la roca. Estem parlant d’un espai on el vi és art.


Coneixes la meva novel·la? Pots saber-ne tots els detalls i explorar un fragment clicant a la portada 🙂

Gràcies per llegir-me! Kà.

Leave a Reply