Back to Home

Indigena blanc 2019 • Parés Baltà – Nota de tast

«Crec que la Biodinàmica no és la fi, sinó un mitjà per aconseguir un producte equilibrat i viu, que quan la persona el prengui pugui percebre que hi ha sentiment, emocions i sensibilitat cap a tot el que envolta el producte.»

Marta Casas. Enòloga i sommelier.

El tast i el maridatge

L’austeritat de l’etiqueta de l’Indigena blanc 2019, elaborat pel celler Parés Baltà, ens dona una idea del que hi trobarem a dins del tast a casa del cap de setmana: un vi sincer, brillant, net i cristal·lí. Aquest monovarietal elaborat amb garnatxa blanca és de color groc pàl·lid amb reflexos verdosos.
    En una primera flairada, les aromes es vaporitzen amb intensitat moderada i em venen records de fruita blanca com la poma verda i la nectarina.
    En remoure la copa, les fragàncies es tornen més intenses i apareixen notes de mel.
    En boca, la intensitat es reforça amb un punt cítric i les aromes de criança romanen, aquesta vegada, amb un punt de llevat. El vi té una acidesa mesurada, volum i persistència llarga.

    Un petit resum: Vi sincer, persistent i gastronòmic

    El maridatge el vam fer amb una “Sípia de Vilanova a la bruta”. És un plat molt senzill, però deliciós que es cuina tot sol posant tots els ingredients en cru a la cassola i coent-los durant 45 minuts. La sípia queda molt tendra i molt gustosa. El vi blanc i el cacau li donen un toc saborós interessant. A nosaltres ens va agradar molt, aquesta combinació.

Una recomanació: no us passeu amb el pebre! 😉

Indigena blanc 2019
Parés Baltà
DO Penedès

Elaboració

Lleugera maceració pel·licular de 4 hores. Premsat suau del raïm i fermentació en dipòsit d’acer inoxidable durant 20 dies a una temperatura mitjana de 16°C. La maduració es realitza en inoxidable i en botes de roure francès, noves i de segon any, durant tres mesos amb lies fines.

Una mica d’història

Parés Baltà és el nom de la finca, situada a Pacs del Penedès, on es troba el celler i la cava on s’elaboren i maduren els seus vins i escumosos des de les acaballes del segle XVIII. Des de 1978, en Joan Cusiné Hill se’n va fer càrrec de la bodega per continuar amb el cultiu de la vinya. Ja són tres les generacions de la família Cusiné que s’hi dediquen a l’elaboració de vins de qualitat mitjançant el cultiu ecològic i biodinàmic.
    Marta Casas i Maria Elena Jiménez són les enòlogues del celler. També són les esposes d’en Josep i en Joan Cusiné Carol, els fills d’en Joan Cusiné Cusiné, que va agafar el relleu del seu pare als anys 80 i que actualment encara hi col·labora de forma activa. Tots plegats formen un equip que fa madurar els vins en harmonia, il·lusió i respecte pel caràcter de cada varietat.
    Amb l’objectiu d’aconseguir la màxima expressió dels raïms, treballen els sòls d’una manera natural i no invasiva, amb la intervenció de bestiar oví i d’abelles per contribuir d’una manera respectuosa al manteniment del sòl i a la pol·linització de les flors.

La recepta

Sípia de Vilanova a la bruta
Programa Cuines TV3
Restaurant La Cucanya (Vilanova i la Geltrú)
Cuiner: Joan Batet


Coneixes la meva novel·la? Pots saber-ne tots els detalls i explorar un fragment clicant a la portada 🙂 Kà.

Leave a Reply